Työhyvinvointi

Terveyden edistämisen suositukset työpaikoille

| Teksti: Kirsi Väisänen

Mars matkalle – Terveyttä työpaikoille -suositukset julkistetaan 7.11. yleisötapahtumassa Kuopiossa, josta kiertue jatkaa Ouluun ja Tampereelle. Tammikuussa tapahtumat järjestetään Helsingissä ja Turussa.

Työterveyslaitoksen vetämässä Promo@work-konsortiohankkeessa on työstetty tutkimusnäyttöön perustuvia terveyden edistämisen suosituksia työpaikoille. Sitä varten tutkijat ovat seuloneet systemaattisesti lukuisia tutkimuksia ja valikoineet niiden perusteella toimivimmat keinot. Elintavoilla ovat suosituksissa odotetusti keskeinen merkitys.

Suositusten tavoitteena on tukea työkykyä ja työyhteisöjen jokapäiväistä toimintaa sekä ehkäistä terveyspulmia. Suositusten yhteydessä julkaistaan vinkkilistat, jotka tukevat työyhteisöjä ja työntekijöitä itsenäisessä terveyden edistämisessä.

Terveyden ylläpito voi olla kivaa

– Olemme halunneet välttää kukkahattuilua ja sormi pystyssä valistamista, Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Anne Salmi kertoo.

Salmi korostaa, että terveyttä kannattaa tukea varhaisella puuttumisella jo paljon ennen kuin mitään oireita tai sairauksia alkaa ilmetä. Hyvä terveys ja toimintakyky kun ovat työkyvyn edellytyksiä ja lisäävät työn tuottavuutta.

Terveyspulmien ennaltaehkäisy ei useinkaan ole kallista. Yhteiset lounashetket, kävelykokoukset tai taukojumppa ovat edullisia ja hauskoja tapoja hoitaa terveyttä. Sen sijaan tapaturmakorvaukset, sairauksien hoito, työn uudelleenjärjestelyt ja sijaisten hankkiminen aiheuttavat sekä päänvaivaa että kustannuksia.

Suunnitellen liikkeelle

– Terveyden edistämisen suunnitelma ja toteutuksen seuranta on tärkeää liittää työpaikan muuhun vuosikellotoimintaan. Työpaikan ihmiset sitoutuvat parhaiten, kun suunnitelma tehdään yhdessä tai ainakin osallistamalla eri ryhmien edustajat mukaan. Tällä tavoin löytyvät myös parhaiten kullekin työpaikalle sopivat keinot, Salmi sanoo.

Työpaikalla voidaan vaikuttaa terveyteen monin tavoin. Aluksi tarkastellaan yhdessä, mikä on jo hyvin ja missä on kehitettävää. Samalla kannattaa arvioida, millaista terveyttä ja toimintakykyä työ vaatii ja miten työ vaikuttaa terveyteen. Kehitettävää on usein sekä yksilön ja työyhteisön toiminnassa että itse työssä.

Terveyden edistämisessä voidaan hyvin valita lähestymistavaksi jo olemassa olevaa hyvän ylläpitäminen ja vahvistaminen. Tärkeää on keskittyä ensin mahdollisimman monille sopiviin, helposti toteutettaviin ja kivoihin asioihin, korostaa Salmi.

 

Mars matkalle – Terveyttä työpaikoille -suositukset on julkaistu Työterveyslaitoksen verkkosivuilla. Suositusten yhteydessä julkaistaan vinkkilistoja tehoavista arjen keinoista. Lisätietoa anne.salmi@ttl.fi.

 

Makupala myöhemmin julkaistavista vinkkilistoista:

Miten edistää terveellistä ruokailua työpaikalla?

 

  • Itsestä huolehtimisen taidot ovat esillä perehdytyksessä ja kehityskeskusteluissa.
  • Työpaikallani on asianmukainen taukotila ruokailuun.
  • Taukotilassa on vesipiste, jääkaappi ja mikro, jotka mahdollistavat työaikaisen ruokailun ja eväiden säilytyksen.
  • Olemme työpaikallani sopineet ajankohdat, jolloin kokoonnumme yhdessä kahvi- ja ruokatauoille. Taukojen ajankohdat on merkitty kalenteriin, jotta kaikki ehtivät syömään ja yhdessä ruokailu on mahdollista.
  • Ruokatauon aikana puhumme muusta kuin työstä ja näin irrottaudumme hetkeksi työasioista.
  • Kokoustarjoiluina meillä on hedelmiä leivonnaisten tai herkkujen sijaan.
  • Hyödynnämme työpaikallani maksuttomia materiaaleja (esimerkiksi Sydänmerkki-materiaaleja), jotka innostavat kiinnittämään huomiota terveelliseen ruokailuun.

Kuva: Shutterstock

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje