Terve työ toteutuu yhteistyössä ja työoloissa, jotka edistävät terveyttä ja työkykyä. Se ottaa huomioon, että työkykymme vaihtelee – ja antaa myös mahdollisuuden hyviin juttutuokioihin.

Lohikeitosta tämä alkoi. Keskustelumme rönsyili lounaan lomassa sinne tänne. Mietimme, mitä vuonna 2020 voimaan tuleva työterveyshuollon kulujen korvausmuutos tarkoittaa käytännössä. Mieleen hiipi sanaleikki: Miksi työterveyttä pitää oikeastaan huoltaa? Voisiko sanat kääntää toisin päin? Silloin työterveys olisikin tervettä työtä.

Keitto jäähtyi, ja pohdintamme eteni. Kuinka tervettä työtä pitää huoltaa? Mikä on työnantajan, työntekijän ja työyhteisön vastuulla?

Oivalsimme, että hyvä kysymys on osa vastausta. Terve työ toteutuu yhteistyössä, kun jokainen hoitaa oman tonttinsa riittävän hyvin ja kun työnantaja noudattaa säädöksiä, huolehtii vaarojen arvioinnista ja ennakoinnista sekä seuraa muuttuvan työelämän tarpeita.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tuoreet työympäristön ja työhyvinvoinnin linjaukset painottavat ennaltaehkäisyä. Työpaikoilla tulee suunnitella entistä paremmin työtä ja työoloja, niin että ne edistävät terveyttä ja työkykyä. Ja tässä tarvitaan hyvää johtamista. Seurannan tärkeydestä on esimerkkinä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan vaatimus, että uuden työaikalain työterveys- ja työturvallisuusvaikutuksia pitää seurata.

Terve työ ottaa huomioon, että työkykymme vaihtelee. Jopa 1,9 miljoonalla työikäisellä suomalaisella on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma, ja heistä kolmannes kokee sen vaikuttavan työhön tai työmahdollisuuksiin. Tosiasiassa meistä jokainen on osatyökykyinen suhteessa moniin työtehtäviin. Usein ajattelemme, että osatyökykyisyys on yksilön ominaisuus. Entä voisiko organisaatiolta puuttua osa – kyky nähdä ne vaihtoehtoiset työt, joissa yksilö voi mainiosti menestyä?

Terve työ on voimavara. Ja toisin päin. Kun vahvistamme työn tarjoamia voimavaroja, luomme tervettä työtä. Meille kirjoittajille voimavaroja ovat merkityksellinen työ, työajan ja -paikan joustot sekä mukava työporukka.

Oletko sinä pohtinut työsi voimavaroja? Mitä pieniäkin muutostoiveita voisit ottaa puheeksi esimiehesi kanssa? Entä miten itse voisit muokata työtäsi? Teemasivultamme löydät vinkkejä pohdintasi tueksi.

Työterveyshuollon kulujen korvausmuutos ohjaa osaltaan työpaikkoja ennakointiin. Työnantaja voi halutessaan hyödyntää Kela-korvauksen kattosumman kokonaan ennalta ehkäiseviin kuluihin. Toivottavasti uudistus lennättää ennakointiloikkaa ottavan työpaikan uudelle metriluvulle.

Lounaan jälkeen olimme virkistyneitä paitsi lohikeitosta myös oivasta juttutuokiosta. Terve työ mahdollistaa tällaisetkin hetket.

Lisää tietoa: Tuunaa työtä – kasvata työn imua

Kirjoittajat Pirkko Mäkinen ja Seija Moilanen ovat Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijoita.

Kommentit

    1. Hei Satu!
      Kiitos tilauksesta. Lisäämme sinut uutiskirjeen saajaksi.
      Yst. Kirsi Väisänen

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje