Lyhyet

Sorvin käyttö johti tapaturmaan – johtaja vapautui syytteistä

| Teksti: Helinä Kujala

Turun hovioikeus on vapauttanut Puolustusvoimien Upinniemen kunnossapitokeskuksen johtajan syytteestä, joka koski keskuksessa vuonna 2014 sattunutta työtapaturmaa. Tapaturmassa työntekijä loukkaantui vakavasti kärkisorvia käyttäessään. Hän oli hionut sorvilla metallitankoa pitäen hiomanauhaa kädessään, ja käsi oli jäänyt kiinni pyörivään sorviin.

Kunnossapitokeskuksessa oli sattunut samankaltainen tapaturma myös aikaisemmin. Käräjäoikeus oli katsonut, ettei kunnossapitokeskuksen johtaja ollut reagoinut riittävästi aiempaan samankaltaiseen tapaturmaan. Hovioikeuden mukaan taas kärkisorvia ei ollut käytetty hiomatyössä enää aiemman tapaturman jälkeen, joten työtapa ei ollut voinut tulla esiin esimiesten valvonnassa eikä riskinarvioinnissa.
Työnjohtaja oli ohjeistanut työntekijää poistamaan ruosteen hiekkapuhaltamalla.

Työsuojelulakimies Esa Airola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että käsihionnan tekeminen kärkisorvilla on vaarallista. – Vastaavia tapaturmia on sattunut vuosittain. Jos työntekijän käsi tai hiha takertuu sorviin, seurauksena on lähes poikkeuksetta hyvin vakava vammautuminen. Takertuminen on myös johtanut kuolemaan, Airola kertoo.

– Jos työpaikalla on kärkisorvi, työnantajan täytyy tarkkailla, käytetäänkö sitä käsihiontaan. Jos käytetään, tulee työntekijät ohjata turvallisempiin työtapoihin. Joskus sorvin vieressä olevista hiomapapereista voidaan päätellä, että tällaista tehdään, vaikka esimies ei sitä suoraan näkisikään. Erityisesti jos työpaikalla joudutaan poistamaan ruostetta tai muuta kiinnittynyttä ainetta putkien, tankojen tai akseleiden pinnoista
taikka hiomaan niiden pintoja, työnantajan on syytä seurata ja kysellä, millä tavalla nämä työt tehdään, Airola ohjeistaa.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje