Blogi

TTK:n Rauno Hanhela: Nopea muutos haastaa turvallisuuden johtamisen

| Kuva: Sami Kulju

Tilanteet työpaikoilla muuttuvat nykyään nopeasti. Turvallisuuden osalta tämä tarkoittaa, että muutosta hallitaan ottamalla riskit jatkuvasti uudelleen haltuun.

Turvallisuusjohtaminen on tilanteen jatkuvaa arviointia sekä uusien vaaratekijöiden tunnistamista ja poistamista ja niiden aiheuttamien riskien arviointia. On tehtävä nopeita, täsmällisiä arviointeja, perehdytettävä uudet työntekijät ja sovittava menettelytavoista sitä mukaa kuin kumppanit vaihtuvat.

Nopean muutoksen olosuhteissa turvallisuusjohtaminen on jatkuva kehittämisprojekti, jossa ei ole alkua eikä loppua vaan välitavoitteita, jotka perustuvat edelliseen vaiheeseen ja tukevat seuraavaa. Tällainen jatkuva prosessi on suunniteltava ja aikataulutettava huolellisesti, jotta se toimii kitkatta.

Johdon on oltava koko ajan tilanteen tasalla. Johdon tukena on hyvä olla ohjausryhmä, joka osallistuu prosessin suunnitteluun ja päättää tavoitteista ja aikatauluista. Ohjausryhmä myös hyväksyy arviointi- ja kehittämismenetelmät ja uudet toimintatavat. Ohjausryhmänä voi toimia esimerkiksi työsuojelutoimikunta tai muu pysyvä ryhmä, tai se voidaan muodostaa tietyn kehittämisvaiheen tueksi.

Työntekijät ovat oman työnsä parhaita asiantuntijoita. Siksi turvallisuuden kehittämisessä tulisi jatkuvasti ja järjestelmällisesti koota työntekijöiden näkemyksiä ja kokemuksia ja luoda niiden avulla uusia, entistä fiksumpia työn kehittämisen ratkaisuja.

Käytännön toiminnan muuttaminen on aina vaikeaa. Parhaaseen tulokseen päästään, kun oma työporukka on mukana suunnittelemassa muutoksia, sitoutuu niihin ja osallistuu aktiivisesti niiden kokeiluun ja käyttöönottoon. Niin myös yhteisen kehittämisen työtapa ja kulttuuri alkavat juurtua työpaikalle ja edistää kehittämistä pidemmälläkin ajalla.

Onnistunut turvallisuuden kehittämistyö edellyttää johdon vahvaa, näkyvää tukea ja esimerkkiä. Etenkin jatkuvassa muutoksessa on tärkeää, että ylin johto motivoi työntekijöitä jatkuvasti ja näkyvästi turvallisuuden edistämiseen.

Myös esimiehet on sitoutettava tukemaan uusia toimintatapoja. Uusien toimintamallien käyttöönotto ei onnistu ilman esimiesten mittavaa tukea.

Muuttuvissa olosuhteissa toimiminen edellyttää johdolta nopeaa päätöksentekoa ja toteutusta. Muutosten käyttöönotto sujuu parhaiten, kun esimiehet ja työntekijät suunnittelevat ja toteuttavat ne yhdessä.

 

Rauno Hanhela on Työturvallisuuskeskus TTK:n toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta TTK:n sivuilla.

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje