Työelämä

Vision Zero Summit vauhditti yhteistyötä työolojen parantamisessa

| Teksti: Kirsi Väisänen

Useat eri maat ja kansainväliset järjestöt ovat sitoutuneet työolojen parantamiseen entistä tiiviimmällä yhteistyöllä. Koalitio tavoitteiden saavuttamiseksi käynnistyi Helsingissä marraskuussa.

Kansainvälinen yhteistyömuoto eli koalitio työolojen parantamiseksi (Global Coalition on Occupational Safety and Health) perustettiin Suomen aloitteesta. Se esiteltiin 12. marraskuuta työsuojelun Vision Zero Summitissa Helsingissä.

Työterveyslaitoksen järjestämään tapahtumaan osallistui yli 200 asiantuntijaa, tutkijaa ja yritysten edustajaa 30 eri maasta.
Koalition tavoitteena on tuoda käytännön ratkaisuja työolojen parantamiseksi kaikkialla maailmassa panemalla toimeen YK:n, G7- ja G20-maiden sekä Euroopan unionin sitoumukset työterveyden ja -turvallisuuden parantamiseksi.

Koalitiota koordinoi Maailman työjärjestö ILO , ja siihen kuuluvat muun muassa Euroopan unioni, International Commission on Occupational Health ICOH, Maailman terveysjärjestö WHO tarkkailijajäsenenä sekä valtioita kaikilta mantereilta.

Vision Zero on ajattelutapa

Vision Zero tarkoittaa työturvallisuuden ja työterveyden jatkuvaa kehittämistä, se ei ole numeerinen tavoite. Vision Zeron idea on levinnyt ympäri maailman.

Japani on onnistunut toteuttamisessa erityisen hyvin. Siellä Nolla tapaturmaa -kampanja alkoi jo vuonna 1973. Kampanja on osaltaan nostanut työturvallisuuden ja työterveyden tasoa useimmilla japanilaisilla työpaikoilla.

Työpaikkakuolemien määrä on laskenut 6 000:sta alle tuhanteen ja myös muiden työtapaturmien määrä on laskenut ollen nyt teollisuusyrityksissä 2,2 tuhatta työntekijää kohti vuodessa.

Suomessa ajattelutapaa on vienyt käytäntöön Nolla tapaturmaa -foorumi, joka perustettiin vuonna 2003. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä yli 400 työpaikkaa, mikä kattaa yli 16 % työllisestä työvoimasta Suomessa.

Vision Zeron säännöille mittarit

Vision Zero on tunnettu yrityksissä jo pitkään, mutta mittareita, joiden avulla saataisiin keskinäistä vertailutietoa, ei ole ollut olemassa. Vision Zero Summitissa esiteltiin alustavat mittarit kansainvälisen sosiaaliturvajärjestön ISSA:n aiemmin laatimille säännöille.

Kuva: Työterveyslaitos

Lähde: Työterveyslaitoksen tiedote 12.11.2019

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje