Työtelineen pettäminen johti sakkoihin

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Rakennustyömaan vastaava johtaja sai tuomion työturvallisuusrikoksesta, joka koski työtelineiden käyttöönottotarkastuksen laiminlyöntiä. Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi hänet 15 päiväsakkoon.

Kouvolalaisella laajennus- ja remonttityömaalla olleet muurarit olivat pystyttäneet telineet ryhtyessään muuraamaan ulkoseinän tiiliverhousta. Yksi muurareista työskenteli telineillä, kun hänen allaan ollut työtaso irtosi. Muurari putosi maahan reilun kahden metrin korkeudesta ja loukkasi jalkansa.

Telineistä olivat puuttuneet tasojen irtoamisen estävät jalkalistat, jotka niissä olisi käyttöohjeiden mukaan pitänyt olla. Työturvallisuusmääräysten mukaan telineet on tarkastettava yksityiskohtaisesti aina ennen käyttöönottoa.

Vastaava johtaja työskenteli pääurakoitsijana toimineen rakennusliikkeen palveluksessa. Hän kertoi ohjeistaneensa työntekijöitä ilmoittamaan hänelle telineiden kokoamisesta, jotta hän voi tulla tarkastamaan ne.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että vastaavan työnjohtajan oli täytynyt tietää, että telineet oli koottu työmaalle. Työntekijöiden huolimaton tai ohjeidenvastainen menettely ei poista työnantajan valvontavelvollisuutta.

(Lähteenä Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *