Työntekijät altistuivat lipeälle – yritykselle yhteisösakko

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut turkulaisyrityksen 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi kahdelle yhtiön edustajalle määrättiin 20 päiväsakkoa. Yritys tarjoaa siivouksia muun muassa elintarviketeollisuudelle.

Kyse on Pietarsaaressa vuonna 2014 sattuneesta kahdesta työtapaturmasta, joissa kummassakin työntekijä sai vammoja voimakkaasti syövyttävästä pesuaineesta. Pesuaine sisälsi natriumhydroksidia eli lipeää.

Työsuojeluviranomaisen mukaan työntekijöitä ei ollut opastettu riittävästi siihen, miten aineelle altistuessa tuli toimia. Lipeä on erittäin vahva ja salakavala aine, koska iholle joutuessaan se syövyttää kudoksia heti, mutta aiheuttaa kipua vasta myöhemmin. Hyvällä onnella tapauksissa selvittiin palovammoilla.

Kun käsitellään vaarallisia aineita, työntekijöiden pitää tietää, millaisia aineet ovat, miten ne vaikuttavat iholle joutuessaan ja miten on toimittava onnettomuuden sattuessa.

Käräjäoikeus katsoi työnantajan laiminlyöneen työntekijöiden ohjausta ja valvontaa. Ei riitä, että ilmoitustaululla kerrotaan aineista ja menetelmistä ja annetaan toimintaohjeet tapaturmatilanteeseen. Työnantajan on huolehdittava siitä, että työntekijä myös kiinnittää ohjeisiin huomiota ja ymmärtää niiden tärkeyden.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *