Työhyvinvointi

Työmatkaliikunta lisää hyvinvointia ja säästää rahaa

| Teksti: Annamaija Manninen | Kuva: Shutterstock

Sosiaali- ja terveysministeriön laskelmien mukaan kahdesta kolmeen kertaan viikossa liikkuvalla työntekijällä on vuodessa 4,5 sairauspäivää vähemmän kuin henkilöllä, joka liikkuu enintään kerran viikossa. Kyse ei ole taloudellisesti ihan pienestä asiasta, muistuttaa Liikkuva aikuinen -ohjelman ohjelmakoordinaattori Tanja Onatsu.

– Yksi sairauspäivä maksaa työnantajalle satoja euroja, jopa tuhat, jos kyseessä on asiantuntijatyö. Vajaan viikon poissaolon hinta on joka tapauksessa nelinumeroinen.

Vähäinen fyysinen aktiivisuus, runsas istuminen ja huono kunto aiheuttavat yhteiskunnalle noin kolmen miljardin euron vuotuiset kustannukset. Tästä potista työikäisten piikkiin menee isoin osa eli 2,7 miljardia euroa.

Merkittävä ratkaisu ongelmiin on työmatkaliikunta, joka on mainio keino lisätä terveyttä ja hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä. Hyvien vaikutusten lista on pitkä ja vakuuttava.

– Työmatkaliikunta vähentää stressiä, ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpää, auttaa painonhallinnassa ja parantaa kestävyyskuntoa. Hyväkuntoisella työntekijällä on vähemmän uupumusta, hän kestää stressitilanteita paremmin ja on lähes aina tyytyväisempi työhönsä, Onatsu luettelee.

Työntekijöiden kokemus siitä, että työnantaja tukee voimavaroja ja jaksamista, lisää myös heidän motivaatiotaan ja sitoutumistaan. Tällä on tietenkin vaikutusta työyhteisön menestymiseen.

Liikuntatavoite täyttyy kuin huomaamatta

Alle viidennes työmatkoista taitetaan nykyisin kävellen tai pyöräillen. Mahdollisuuksia näiden kulkumuotojen lisäämiseen on, sillä nykyisin lähes puolet työmatkalaisista käyttää henkilöautoa alle kahden kilometrin pituisilla matkoilla. Neljännes autoilee jopa alle kilometrin työmatkansa.

Työikäisistä vain viidennes liikkuu kestävyysliikuntasuositusten mukaisesti. Työmatkaliikuntaa lisäämällä olisi helppoa kuin huomaamatta päästä lähemmäs suositusta.

– Kun työmatkan kulkee lihasvoimin, on tarvittava liikunta-annos helppo kerätä pitkin viikkoa. Keho ei tunnista, saako se päivittäisen liikuntamääränsä täyteen työmatkalla vai kuntosalilla, Onatsu toteaa.

Lisätietoa: www.fiksustitoihin.fi

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje