Tapaturma ensimmäisenä työpäivänä – sakot työnantajalle

Facebooktwitterlinkedin

Omakotitalon kattoa pinnoittamassa ollut työntekijä loukkaantui pudottuaan katolta noin neljän metrin korkeudesta. Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut kattosaneerausyrittäjän 50 päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Tapaturma sattui Tampereella heinäkuussa 2018.

Työntekijä oli ensimmäistä päivää kyseisen työnantajan palveluksessa. Hänellä ei ollut rakennusalan koulutusta, ja aiempaa työkokemusta hänellä oli kolmen kuukauden ajalta.

Työnantaja oli seurannut työntekijän työskentelyä noin tunnin ajan ja lähtenyt tämän jälkeen toiselle työmaalle. Yksin työskentelemään jäänyt työntekijä oli pinnoittanut katon kertaalleen. Toista kerrosta tehdessään hän astui märän maalin päälle, minkä seurauksena hän liukui kaltevaa kattopintaa alas ja putosi maahan.

Työmaalle ei ollut suunniteltu eikä järjestetty turvallista putoamissuojausta eikä turvallisia kulkuteitä, joten käräjäoikeus katsoi työnantajan laiminlyöneen niiltä osin työturvallisuusmääräyksiä. Se piti myös työntekijän ohjeistamista ja työn valvontaa liian vähäisenä henkilön koulutukseen ja kokemukseen nähden. Työnantajan vastuuta ei poistanut se, että työntekijä oli jättänyt turvaköyden kytkemättä valjaisiinsa.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 9.3.2020

Facebooktwitterlinkedin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *