Stressioireyhtymiä potevat alttiita myös vakaville infektiotaudeille

Facebooktwitterlinkedin

Stressioireyhtymät voivat tutkimusten mukaan altistaa infektioille, mutta ne saattavat suurentaa myös verenmyrkytyksen, aivokalvotulehduksen ja muiden hengenvaarallisten infektiotautien vaaraa.

Stressioireyhtymää potevien riski sairastua infektiotauteihin oli selvästi suurempi kuin muiden, tulokset osoittivat.

Yhteydet olivat voimakkaimpia traumaperäistä stressireaktiota potevilla. Yleisimmät hengenvaaralliset infektiotaudit olivat aivokalvotulehdus sekä sydämen sisäkalvon tulehdus. Yhteydet olivat voimakkaita myös nuorilla sekä mielenterveysongelmia potevilla ja varsinkin päihdeongelmaisilla. Toisen suuntainen vaikutus liitettiin puolestaan SSRI-masennuslääkityksiin.

Tutkijat korostavat, että vaikka havaitut riskit eivät käytännössä ole kovin suuria ja kyseiset infektiotaudit ovat suhteellisen harvinaisia, infektiot ovat kuitenkin niin usein hengenvaarallisia, että tulokset kannattaa ottaa vakavasti.

Stressi ja stressioireyhtymät on aiemminkin yhdistetty infektioihin ja tulehdustilaan, joten siinä mielessä tulokset ovat uskottavia. On silti mahdollista, että stressin lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Stressioireyhtymät syntyvät useimmiten jonkin traagisen elämäntapahtuman seurauksena. Tässä tutkimuksessa niihin luettiin traumaperäinen stressireaktio, akuutti stressireaktio, sopeutumishäiriö ja muut stressihäiriöt.

Uutispalvelu Duodecim

Facebooktwitterlinkedin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *