Lyhyet

Putoamissuojaus puuttui kattotyömaalta

| Teksti: Sanna Alajoki

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tamperelaisen rakennusalan yrityksen 1 500 euron menettämisseuraamukseen ja yrityksen toimitusjohtajan 80 päiväsakkoon eli liki 1 300 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Tapaturmassa loukkaantuneelle työntekijälle entinen toimitusjohtaja velvoitettiin maksamaan korvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 38 500 euroa sekä oikeudenkäyntikulujen korvausta runsaat 4 000 euroa.

Työntekijä oli menossa korjattavana ollutta kattoa pitkin kohti harjaa kiinnittämään turvaköyttään, kun vanha valokate petti hänen allaan. Työntekijä putosi valokatteen läpi 5,5 metriä ja loukkaantui vakavasti.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että kattotyömaalla olisi pitänyt olla selkeästi merkityt tai rajatut turvalliset kulkutiet harjalle, jossa työntekijät olisivat kiinnittäneet valjaansa turvaköysiin turvallisesti. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että putoamissuojaus olisi otettu käyttöön jo ennen katolle nousua.

Työnantaja ei ollut laatinut työturvallisuusmääräysten edellyttämiä kirjallisia turvallisuussuunnitelmia. Työnantaja oli näin säästänyt lainvastaisesti 1 500 euroa.

Käräjäoikeus totesi, että katolle ei ollut järjestetty putoamissuojausta vaan köydet oli kiinnitetty vasta lähellä katon harjaa. Työntekijät olivat joutuneet kulkemaan katolla ilman turvaköyttä joitakin metrejä riippuen siitä, mihin kohtaan valjaat oli edellisellä kerralla katolla riisuttu.

Käräjäoikeus totesi, että entinen toimitusjohtaja oli laiminlyönyt kirjallisten turvallisuussuunnitelmien laatimisen. Sen sijaan hän oli putoamisen jälkeen kiireellä laatinut epämääräisen ohjeen ja teipannut sen työmaalla olleeseen rakennustelineeseen yrittäen siten välttää vastuunsa.

Rakennusyritys on asetettu konkurssiin viime vuonna, ja konkurssi tullee raukeamaan varojen puutteeseen. Tämän vuoksi käräjäoikeus katsoi, ettei yhteisösakon tuomitseminen yhtiölle tässä tilanteessa ole tarkoituksenmukaista.

Työtapaturma sattui maaliskuussa 2015, ja Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa huhtikuussa 2017.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje