Lyhyet

Perhevapaalta palaavan irtisanominen oli työsyrjintää

| Teksti: Helinä Kujala

Ison teollisuusyrityksen rahoitusjohtaja sai sakot työsyrjinnästä tapauksessa, joka koski perhevapaalta palaavan työntekijän irtisanomista. Tuomion antoi Helsingin käräjäoikeus elokuussa.

Cash management specialistina työskennellyt työntekijä oli palaamassa tehtäväänsä keväällä 2016 oltuaan perhevapaalla vuodesta 2010. Hän kysyi rahoitusjohtajana toimivalta esimieheltään mahdollisuutta osittaiseen hoitovapaaseen.

Esimies kertoi, että työntekijän kanssa käydään henkilökohtaiset yt-neuvottelut, koska työntekijän tehtävät olivat vähentyneet olennaisesti. Neuvottelujen jälkeen yrityksen kahdesta cash management specialistin tehtävästä toinen lakkautettiin ja perhevapaalta palaava työntekijä irtisanottiin tuotannollisin ja taloudellisin syin.

Käräjäoikeuden mukaan yhden henkilön irtisanominen oli sinänsä perusteltua, koska yrityksen organisaatio oli muuttunut ja liikevaihto pienentynyt selvästi. Irtisanottavaa ei saa kuitenkaan valita syrjivin perustein. Yrityksessä oli myös kyseisenä vuonna auki muutamia tehtäviä, joita ei ollut tarjottu irtisanotulle työntekijälle. Käräjäoikeus katsoikin, että todellinen syy irtisanomiseen oli ollut perhevapaiden käyttäminen.

Työnantajan on töitä järjestellessään huomioitava myös lähiaikoina perhevapaalta palaavat työntekijät.

– Nykyään on tavallista, että asiantuntijaorganisaatioissa tehtävät ja organisaatiorakenteet muuttuvat nopeasti. Näissä muutoksissa työnantajan tulee muistaa perhevapaalla olevat työntekijät, sanoo työsuojelulakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Hänen mukaansa työnantajan pitää aktiivisin ja ennakoivin toimin varmistaa, että pitkältäkin perhevapaalta palaava voi palata samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, jos se suinkin on mahdollista.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje