Monet toukokuisen TTT-lehden jutut on suunniteltu ja kirjoitettu ennen koronakriisiä. Silti ne osuvat hyvin tähän turvattomaan aikaan.

Poikkeustila on heittänyt useat pohtimaan turhautuneena oman työnsä merkitystä. Tilannetta ei helpota, että monen työltä on hetkeksi pudonnut pohja. Ei käy asiakkaita, ei tule tilauksia. Joiltakin työ on loppunut kokonaan, eikä jatkosta tiedä.

Muutosahdistus viriää työelämämuotoilija Anna-Kaisa Varamäen mukaan siksi, että emme oikein tiedä mitä haluamme. Ahdistusta voi lievittää se, että selvittää, mitä asioita elämässä pitää tärkeinä.

Muutos voi tuoda myös hyvää, jos se rohkaisee tavoittelemaan tyydyttävämpää tulevaisuutta. Muotoile oma urasi -juttu neuvoo, miten jokainen voi itse parantaa työelämävalmiuksiaan ja varautua näin tulevaan.

Jenni Spännärin ajatuksia voimme lukea artikkelista Vaikeuksista versoo viisauden mahdollisuus. Viisautta kaivataan nyt, mutta tällainen aika myös synnyttää sitä, pakottaa luovaan ajatteluun ja ratkomaan ongelmia yhdessä.

Ongelmia tänä keväänä on toden totta riittänyt, mutta myös monenlaisia tunteita!

Sairaanhoitajaliiton huhtikuisen kyselyn mukaan sairaaloissa on ollut odottava tunnelma. Riski taudin leviämisestä on aiheuttanut pelkoa ja ahdistusta. Moni hoitaja on kokenut työskentelevänsä terveytensä kustannuksella. Ristiriitainen ohjeistus ja suojavarusteiden puute ovat aiheuttaneet hämmennystä.

Työssään mahdollisesti koronatartunnalle altistuva on epätasa-arvoisessa asemassa suhteessa niihin, jotka voivat eristäytyä etätöihin kotiinsa. Altistumisen uhka on herättänyt huolta, mutta ymmärrettävästi myös suuttumusta, erityisesti jos itse tai läheiset kuuluvat riskiryhmiin.

Hoitajien ja esimerkiksi siivoojien työ on nostanut arvostustaan, kun taas joissain töissä kärvistellään tarkoituksettomuuden tunteiden kanssa. Talouslama uhkaa, ja siksi moni pelkää myös joutuvansa työttömäksi.

Näissä oloissa joutuu punnitsemaan omia arvojaan, vaikuttimiaan ja toiveitaan sekä sietämään epävakautta.

Kirjailija Joel Haahtelan sanat tuovat itselleni lohtua. Hän uskoo, että meillä kaikilla on kaipuu nähdä kauemmaksi, kohti kauneutta ja harmoniaa. Kiinnostumalla uudesta, innostumalla ja ”koputtelemalla uteliaina maailman rajoja” – vaikka taiteen tai luontokokemuksen kautta – voimme päästä jonkinlaiseen välitilaan, pois arkimaailmasta. Sillä tavoin voimme kokea eheyden tai jopa pyhyyden tunteen.

Haahtelan mukaan se, mihin tähyämme, jää kuitenkin aina vähän mysteeriksi. Joudumme kääntymään takaisin ja palaamaan arkeemme. Eheyden kokemuksesta saamme kuitenkin voimaa vastustaa yhdessä näköalattomuuden ja epävarmuuden tunteita.

Lue myös:

Uusi työaikalaki iski hoitajien työvuoroihin

Tietotyö hallittavaksi

Stressi vie päätöksentekokyvyn

Älykkäästi tiiminä, itseohjautuen

Kehoa ja työntekijää kuunnellen

Liian kranttu jää vaille työntekijää

Ero tuli

Poissa työpaikalta

Syö seurassa, edistä hyvinvointia

Tunteilla turvallisuutta

Kehonmittaus laajeni vapaalta työpäivään

Perehdytä välittäen

Terveiset ullakolta

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje