Blogi

Päätoimittajalta: Kehoa ja työntekijää kuunnellen

Äitini vieraili meillä kesälomani aikana. Kuten on tapana, kysyin, miten vierashuoneessa nukutti. Hyvin oli nukuttanut, sen viisi tuntia, jonka äitini yleensä nukkuu. Ikä on jo verottanut yöunia.

Yöunen lisäksi äiti kertoi ottavansa päivittäin lyhyet nokoset, kuten vielä työelämässä ollessaankin teki. Kolmivuorotyötä tekevänä sairaanhoitajana hän nukkui myös pidempiä päiväunia yövuorojen jälkeen. Myös duunari-isälläni oli tapana nukkua lyhyet unet työpäivän ja päivällisen päälle.

JATKAN ANSIOKKAASTI perheen päikkäriperinnettä, ja torkahdan silloin tällöin iltapäiväkahvin juotuani vartiksi työhuoneeni sohvalle. Päiväunien jälkeen jatkan pirteänä töitä.

Se on tehokas tapa nostaa vireyttä, sanoo uniasiantuntija, psykologi Mikael Sallinen. Hänen mukaansa liian lyhyeksi jäänyttä yöunta voi täydentää noin vartin torkuilla. Kahvi virkistää sopivasti, kun sen juo juuri ennen lyhyitä päiväunia. Kofeiini ehtii vaikuttaa nokosten aikana, ja vireys nousee noin kolmen tunnin ajaksi.

Myös aivotutkimus puhuu unen hyödyistä. Aivot siirtävät tietoa tehokkaasti pitkäkestoiseen muistiin unen aikana. On siis hyödyllistä hakea tietoa ja opiskella uutta ennen unta ja jatkaa asian parissa työskentelyä unen jälkeen.

VANHEMMILLANI EI OLLUT mahdollisuutta päivätorkkuihin kesken työpäivän, näin lienee nykyäänkin useimmissa töissä. Luulen kuitenkin, että vanhempieni ikäluokka osasi ottaa elämän rennommin. Kaikenlaiset itsensä kehittämisen vaatimukset eivät täyttäneet elämää, kuten monilla nykyisin. Mutta oliko myös työelämä rennompaa, vai johtuiko päiväunien tarve nimenomaan raskaasta ja stressaavasta työpäivästä? En tiedä.

Duunarilla on vähemmän vapautta, ja siksi hän on usein johtajaa stressaantuneempi, väitti Hesarin haastattelussa sosiaalipolitiikan professori Anne Kouvonen. Hän on tutkinut työssään Helsingin kaupungin työntekijöitä. Stressiä aiheuttavat paitsi työn fyysinen raskaus myös autonomian puute eli se, että joku muu määrää kaikesta, vaikka itse tuntee työnsä parhaiten. Monissa töissä ei ole vapautta lähteä edes vessaan silloin, kun siltä tuntuu. Kahvitauko on 12 ja ruokatunti 30 minuuttia. Muu aika ollaan sorvilla.

KÄY AINA VESSASSA, kun voit, oli kuningatar Elisabeth kuulemma joskus todennut, kun häneltä oli kysytty, miten selviytyä vaihtelevista edustustehtävistä ja pitkistä vierailuista.

Selvää on, että keholla on omat ohittamattomat tarpeensa, onpa ihminen minkälaisessa asemassa tai työtehtävässä tahansa. Tarpeiden ohittaminen luo stressiä. Siis kuuntele kehoa, syö, juo, käy pissalla, liiku ja nuku!

Viisas työnantaja pitää huolta siitä, että se on mahdollista. Vielä viisaampi kuuntelee työntekijöitään ja antaa heidän vaikuttaa työnsä järjestelyihin.

Teksti: TTT-lehden päätoimittaja Kirsi Väisänen
Kuva: Juha Somby

Lue myös:

Stressi vie päätöksentekokyvyn

Älykkäästi tiiminä, itseohjautuen

Liian kranttu jää vaille työntekijää

Ero tuli

Poissa työpaikalta

Syö seurassa, edistä hyvinvointia

Tunteilla turvallisuutta

Kehonmittaus laajeni vapaalta työpäivään

Perehdytä välittäen

Terveiset ullakolta

Hyvän työyhteisön pilarit

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje