Lyhyet

Opettaja vastuuseen opiskelijan käsivammasta

| Teksti: Sanna Alajoki

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi puutyön opettajalle 10 päiväsakkoa eli 290 euron sakkorangaistuksen työturvallisuusrikoksesta, vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Järviseudun ammatti-instituutin puutarhalinjan opiskelija oli niin sanotulla vaihtoviikolla perehtymässä puutyölinjalle. Vaihtoviikon neljäntenä päivänä hän meni itsenäisesti oikohöylälle ohentamaan työstämäänsä liimapuukappaletta. Hän ei ollut osannut säätää tai hän oli jättänyt terän säätämättä, minkä vuoksi terä leikkasi puuta kerralla 4 millin verran.

Opiskelija ei käyttänyt terän suojusta leikattavan kappaleen päällä. Hänen höyläämänsä puukappale oli hieman kaareva, ja hän syötti sitä koneeseen puun syihin nähden poikkisuuntaan. Opiskelija ei käyttänyt apuna työntökapulaa. Kun opiskelija työnsi liimalevyä höylän tasoa pitkin pyörivän terän ylitse, puukappale pysähtyi terän takapuolisen tason reunaan. Hän yritti saada höyläystä jatkumaan muuttamalla otettaan kappaleesta. Tällöin hänen oikea kätensä osui terään ja kolme sormea vahingoittui.

Työsuojeluviranomainen katsoi, ettei työpaikalla ollut noudatettu työturvallisuusmääräyksiä työntekijälle annettavan opetuksen ja ohjauksen osalta.

Käräjäoikeus totesi, että työturvallisuuslain mukaan työnantaja on velvollinen jatkuvasti tarkkailemaan työtapojen turvallisuutta. Hänen on perehdytettävä työntekijä turvallisiin työtapoihin, työvälineitä on käytettävä asianmukaisesti, eikä niiden käyttö saa aiheuttaa haittaa vai vaaraa niillä työskenteleville. Huolimattomuuden vuoksi vastaaja oli laiminlyönyt opiskelijoiden riittävän perehdyttämisen oikohöylän turvalliseen työtapaan ja sallinut oikohöylän käyttämisen ilman yläsuojaa.

Loukkaantunut opiskelija sai korvauksina kivusta ja särystä, tilapäisestä haitasta, opintojen viivästymisen ja työansion myöhentymisen vuoksi aiheutuneesta ansionmenetyksestä sekä oikeudenkäyntikuluista yhteensä yli 25 000 euroa.

Käsitapaturma sattui marraskuussa 2013, käräjäoikeuden ratkaisu on tammikuulta 2016.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje