Työhyvinvointi

Polkemalla kestävyyttä ja lihasvoimaa

Kuntopyöräily on tehokas tapa parantaa kestävyyttä ja lihaskuntoa. Ainakin etätöissä verkkopalaveriin voisi joskus osallistua pyörän satulasta käsin.

| Teksti: Tinja Saarela

PYÖRÄILY kuormittaa ensisijaisesti jalkojen suuria lihasryhmiä sekä sydän- ja verenkiertoelimistöä. Laji lisää perus- ja vauhtikestävyyttä sekä parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa, aerobista energiantuottoa ja rasva-aineenvaihduntaa.

  • PYÖRÄILY SÄÄSTÄÄ NIVELIÄ
    Pyöräily on turvallinen liikuntamuoto liki kaikille, myös niveloireisille ja ylipainoisille. Seisaaltaan polkeminen kuormittaa koko kehoa, istualtaan polkiessa alaraajojen rääkki kovenee.
  • ALUN JÄLKEEN HELPOTTUU
    Vaikka alku olisi vaikeaa, kunto nousee nopeasti ja pyöräily alkaa tuntua helpommalta. Usko tavoitteiden saavuttami­seen ja tee töitä sinnikkäästi. Harjoittele säännöllisesti.
  • ÄLÄ PELKÄÄ VASTUSNUPPIA
    Aloittelija polkee usein liian löysillä vastuksilla. Toisaalta vastusta ei kannata laittaa liikaakaan. Vastuksen säätämisen oppii vain kokeilemalla.
  • KESKIVARTALON KORSETTI TIUKAKSI
    Keskivartalosta saat tukea jalkatyöllesi. Opettele alusta lähtien pitämään kuviteltu keskivartalon korsetti tiukkana. Kun rutistat vatsaa tiukaksi, yläselkä ja hartiat on helpom­pi pitää rentoina.

Harjoittele kuntopyörällä 30 minuuttia–1,5 tuntia vähintään 3 päivänä viikossa. Pidä treenipäivien välissä lepopäivä.

Aloita jokainen harjoituskerta 10–15 minuutin lämmittelyllä. Päätä treeni 10–15 minuutin loppuverryttelyyn.

Tee vielä loppuvenytykset: 1–3 x vähintään 20–30 sekuntia per venytettävä lihasryhmä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje