Työturvallisuus

Kasvussa tärkeintä on prosessien selkeys ja avoin vuorovaikutus

| Teksti: Sari Okko | Kuva: Valmet Automotive

Turvallisuustyön tulee olla pitkäjänteistä ja systemaattista. Myös ison ja nopeasti kasvavan yrityksen on mahdollista saavuttaa hyviä tuloksia.

Vuoden 2017 aikana Suomen teollisuudessa tehtiin historiaa ja rikottiin ennätyksiä, kun Uudenkaupungin autotehtaaseen rekrytoitiin noin 2 400 työntekijää. Vuonna 2018 tahti hidastui, mutta uusia työntekijöitä tuli silti noin tuhat.
– Vastaavaa ei ole sotien jälkeen nähty, henkilöstöjohtaja Tomi Salo sanoo.

Viesti yksiselitteiseksi

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Anna-Maria Teperi ja erikoistutkija Pia Perttula korostavat, että vauhdikkaasti kasvavassa ja monikulttuurisessa yrityksessä tärkeintä on prosessien selkeys ja kommunikaation avoimuus.

– Yrityksen työturvallisuuden viesti tulee saada perille mahdollisimman yksiselitteisesti. Tätä tukevat kuvat, visualisoinnit, videot ja muistilistat asioiden varmistamiseksi, Teperi ja Perttula pohtivat.

Uudenkaupungin autotehtaalla on Teperin ja Perttulan mukaan hyvät mahdollisuudet päästä nollaan tapaturmaan, sillä tavoitteet on asetettu korkealle. Kyse on pitkäjänteisestä ja systemaattisesta toiminnasta, joka ei välttämättä palkitse heti, vaan vuosien kuluttua.

– Hyvän työturvallisuuskulttuurin rakentaminen kannattaa aina aloittaa heti, kun sen merkitykseen havahdutaan. Näin Uudenkaupungin tehtaalla on tehtykin.

Heidän mukaansa kasvuvaiheessa tarvitaan malttia rakentaa pohja kunnolla. Tavoitteiden toteuttaminen vaatii toistoja, sillä turvallisuustyö on jatkuvaa. Myöskään johdon näkyvää sitoutumista ja esimerkillä johtamista ei voi koskaan olla korostamatta.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 1/2019. Osta lehti.

Turvallisuuden 10 tärkeintä Uudenkaupungin autotehtaalla

1. Perehdyttäminen työhön yleisellä tasolla, osastotasolla ja tehtäväkohtaisesti
2. Turvallisuudenohjeiden visualisoinnit ja videot: kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa
3. Sisäisen liikkumisen turvallisuusohjeet
4. Turvallisuusinsinöörit joka osastolla
5. Esimiesten turvallisuustuokiot
6. Turvallisuushavaintoihin panostaminen
7. Työvälineiden jatkuva kehittäminen
8. Viileyden ja vetoisuuden vähentäminen
9. Taukotilojen parantaminen
10. Oma työterveyshuolto tehtaalla

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje