Työturvallisuus

6 x jätteet fiksummin

Jäteauton kuljettaja saattaa tyhjentää jopa 350 jäteastiaa työvuoronsa aikana. Meistä jokainen voi työpaikalla ja kotona sujuvoittaa kuljettajan työtä ja kohentaa hänen työturvallisuuttaan.

| Teksti: Elina Saarinen | Kuva: Elina Saarinen

Tarkista jäteastian kunto

Onko jäteastia ehjä? Jos esimerkiksi astian kaulus on rikki, se saattaa tyhjennysvaiheessa pudota kuljettajan päälle. Onko astiassa pyörät, jotta sitä on kevyt liikutella? Onko astioiden määrä ja koko mitoitettu jätemäärän mukaan?

  • Joka neljäs jätteenkuljettajista joutuu käsittelemään epäkuntoisia astioita päivittäin.

2 Lajittele ja täytä oikein

Laita kuhunkin jäteastiaan vain sinne kuuluvaa jätettä. Pussita pölyävä jäte samalla tavalla kuin tuhka. Älä laita astiaan liikaa jätettä: painava astia on kuljettajalle turvallisuusriski. Voit tarvittaessa tilata ylimääräisen tyhjennyksen tai hankkia suuremman astian, jos jätettä syntyy paljon. 

  • Yli puolet jätekuskeista joutuu käsittelemään liian painavia astioita viikoittain.
  • 34 prosenttia kuljettajista kertoo, että astioissa on päivittäin vääränlaista jätettä.

Sijoita astiat esteettömälle paikalle

Valitse paikka niin, että iso jäteauto pääsee mahdollisimman lähelle jäteastiaa. Lyhytkin siirtomatka kertautuu, kun kuljettajan reitillä on satoja astioita. Katso, ettei siirtomatkalla ole portaita, korkeita kynnyksiä tai jyrkkiä ramppeja. Korvaa portaat mahdollisuuksien mukaan hissillä tai nosturilla. Paras paikka jäteastioille on maan tasalla lähellä toisiaan. Sijoita astiat tasaiselle, kovalle alustalle. Varmista, että oviaukot ovat riittävän leveitä. Älä sijoita astioita monen oven taakse.

  • Viidennes kuljettajista pystyy ennakoimaan keräysreitillä olevia ongelmia.

Pidä reitit kunnossa

Varmista esteetön reitti kaikkina vuodenaikoina. Raivaa ylimääräiset tavarat pois tieltä. Pidä jätekatoksessa vain jäteastioita. Älä laita jätteitä astioiden viereen. Kauppojen tulisi varmistaa esteetön pääsy jäteastioille myös lastauslaitureilla. Huolehdi lumitöistä, hiekoituksesta ja valaistuksesta. Varmista, etteivät astiat ole jäätyneet kiinni eikä siirtoreitti ole liukas.

  • Lumessa tai liukkaalla jäteastiaa on hankala siirtää, ja kuljettaja voi kaatua tai hänelle voi sattua tapaturma. Kuljettajalla tulisi olla oikeus jättää astia tyhjentämättä, jos tyhjentämisestä aiheutuu vaaraa.

HUOM! Pihan talvikunnossapitoon vinkkejä: Pidetään työpaikan piha turvallisena

Anna työrauha

Joskus jäteauto tai jäteastiaa siirtävä kuljettaja voi hetkellisesti tukkia kulkuväylän. Odota rauhassa ja anna kuljettajalle työrauha. Älä huuda tai soita äänitorvea. Älä ohita jäteautoa varomattomasti: joku saattaa kävellä jäteauton takaa autosi eteen. Älä kiilaa jäteauton eteen tai pysäköi sen tielle.

  • 77 prosenttia kuljettajista kertoo, että muut tienkäyttäjät hidastavat heidän työtään viikoittain.

Viesti ja ohjeista

Työnantaja: huolehdi, että työpaikalla on jätteiden lajitteluohjeet. Laita opasteet jätekatokseen ja jäteastioihin. Varmista, että kuljetusyrityksellä on tarvittavat osoite- ja tyhjennystiedot. Kerro jätteenkuljettajalle poikkeavista järjestelyistä, kuten toimipisteen remontista tai astioiden siirrosta toiseen paikkaan. Ohjeeksi jokaiselle: kerro kuljettajalle, jos huomaat reitillä vaaran paikkoja, ja pyri korjaamaan tilanne. Kysy kuljettajalta, miten voit helpottaa hänen työtään. 

  • Jäteauton kuljettajat tekevät yleensä reitillään turvallisuushavaintoja: he kirjaavat vaaran paikat, läheltä piti -tilanteet, tapaturmat ja huomaamansa epäkohdat. Kuljettaja tai hänen esimiehensä pyrkii kertomaan havainnoista kiinteistön haltijalle tai jätteen tuottajalle. Tee toivotut parannukset. Ilmoitusten ansiosta saadaan joka vuosi korjattua tuhansia vaaran paikkoja.

Vinkkejä antoivat Työterveyslaitoksen erikoistutkija Pia Perttula, RenoNordenin henkilöstö- ja työsuojelupäällikHanna Rissanen, Lassila & Tikanojan työturvallisuuspäällikkö Tommi Kajander ja jäteauton kuljettaja Tomi Liimatainen Lassila & Tikanojalta.

Kuvassa: Jätteenkuljettaja Tomi Liimatainen kirjaa ajoreitin aikana huomaamansa vaaran paikat sähköiseen turvallisuushavainnointijärjestelmään.

Juttu on julkaistu Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 4/2016.

Lisää aiheesta

Tekstin kursivoidut kohdat viittaavat keväällä 2016 julkaistuun raporttiin: Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin edistäminen jätteenkuljetuksissa

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje