Lyhyet

Yrityskulttuurilla stressiä vastaan

| Teksti: Sanna Alajoki

Tamperelaisessa Fastems Oy:ssä on kehitetty työhyvinvointia niin, että se toi palkinnon Euroopan hyvien käytäntöjen kilpailussa.

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston järjestämässä kilpailussa haettiin työpaikkoja, jotka ovat edistäneet stressin ja muiden psykososiaalisten riskien hallintaa. Kilpailu on osa eurooppalaista Terveellinen työ – stressi hallinnassa! -kampanjaa vuosina 2014–2015.

Huhtikuun lopussa Latvian Riiassa palkituksi tuli tehdasautomaatiojärjestelmiä toimittava Fastems Tampereelta. Kunniamaininnan sai Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Fastemsin henkilöstö ja Finla Työterveys (entinen Tampereen Työterveys ry.) ovat vuosittain yhdessä pohtineet, miten työtä ja yhteistyötä voidaan kehittää. Apuna ovat olleet Työterveyslaitoksen kehittämä TIKKA-menetelmä sekä ryhmähaastattelut ja -keskustelut.

TIKKA on lyhennys nimestä Työn integroitu kokonaiskuormituksen arviointi. Menetelmää on käytetty Fastemsilla vuodesta 2009, ja selvityksiä on tehty useista ammattiryhmistä.

Sairauspoissaolot alas. Esiin saadut ideat ovat helpottaneet työn ja perheen yhteensovittamista. Samalla on parantunut asiakkaiden palvelu. Matkapäivät ovat vähentyneet, kun ohjelmisto ja testaus tehdään niin valmiiksi, että käyttöönotto asiakkaan päässä käy nopeasti.

– Matkustamista on vähentänyt myös etäyhteyksien kehittäminen. Tampereen Lahdesjärvellä toimiva etähuoltotiimi pääsee nopeasti asiakkaan tuotantojärjestelmään, jonka ongelmista 85 prosenttia ratkeaa nykyisin näin, Fastemsin HR Business Partner Timo Uusiprosi kertoo.

Arviointien pohjalta tehtyjen uudistusten myötä sairauspoissaoloprosentti on laskenut. Se on nyt selvästi alle kolmen, joka alittaa teknologiateollisuuden keskiarvon.

Yrityskulttuurin hiomista. Yrityksessä on läpikäyty kaksivuotinen laaja muutosohjelma.

– TIKKA-toimintatapa ilmentää hyvin nykyistä yrityskulttuuria. Siinäkin me tutkimme, mikä toimii, mikä ei toimi ja mitä voidaan parantaa. Pohdimme yhdessä, miten työn kuormittavuutta voidaan vähentää. Sujuva työ ja yhteistyö ovat paitsi yritysstrategiaa, myös työhyvinvoinnin ydintä, Uusiprosi sanoo.

Kulttuurin kehittämiseen osallistui koko 400-päinen henkilöstö. 8–10 hengen ryhmät keskustelivat työpajoissa päivän ajan, millaiset toimintatavat kuuluvat menestymistä edistävään kulttuuriin.

Ajatukset kirjattiin ensin liimalapuille, ja myöhemmin niistä laadittiin kirja. Periaatteissa korostuivat saumaton yhteistyö ja hyvä tiedon liikkuminen. Organisaatiokulttuurin perustana ovat nyt selkeät toimintatavat ja vastuualueet (Backbone), aktiivinen kommunikaatio ja tiedon jakaminen (Sharing = Caring) sekä jatkuva parantaminen ja monimutkaisuuden poistaminen (Water is water. Rock is rock).

Uusiprosin mukaan tuottavuus ja tuloksentekokyky ovat parantuneet.

Yhdessä stressi vähenee. Työtä ovat sujuvoittaneet kaikkien osastojen – tuotannon, oston, suunnittelun ja myynnin – yhteiset viikkopalaverit.

Tuotantopäällikkö Rami Karlsson Tampereen tehtaalta kehuu, että raja-aidat ovat madaltuneet ja auttamisen kulttuuri vahvistunut.

– Stressi vähenee, kun tietää, että ei jää yksin. Jos kokoonpanossa on ongelma, saamme suunnittelijat helposti paikalle, ja pohdimme asiaa yhdessä.

Automaatioasentaja Mika Lappalainen lisää, että myös suunnittelu voi hyödyntää asentajien ammattitaitoa jo, ennen kuin osat menevät hankintaan.

– Kiireen varjolla ei lasketa käsistä keskeneräistä. Esimerkiksi viivästymisestä tiedotetaan heti eteenpäin. Seuraava porras voi muokata aikataulujaan, vaikkapa aloittaa uuden projektin, jolloin ei tule tyhjäkäyntiä, hän toteaa.

 

Vuonna 1901 perustettu suomalainen perheyritys Fastems toimii yhdeksässä Euroopan maassa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa. Yrityksen liikeideana on parantaa asiakkaiden kilpailukykyä automaation avulla. Henkilöstöä on 400, ja liikevaihto on 75 miljoonaa euroa. Valmistusta on Tampereella ja Saksan Issumissa.

Teksti: Päivi Haavisto

Juttu julkaistu Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 3/2015.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje