1. Hanki työsuojeluun peruskoulutus. Ota se puheeksi esimiehesi ja työsuojelupäällikön kanssa. Sovi, milloin ja millaiseen koulutukseen voit osallistua.

2. Pyydä perehdytystä työpaikkanne työsuojelutoimintaan. Keskustele aiemman valtuutetun kanssa: hänellä on arvokasta taustatietoa. Keskustele työsuojelupäällikön kanssa: hän on tärkeä yhteistyökumppanisi. Olette tiimi, joka vie turvallisuutta yhdessä eteenpäin.

3. Tutustu työpaikkaasi ja sen tilanteeseen laajasti niin, että voit muodostaa oman mielipiteesi tarvittavista toimenpiteistä. Perehdy työpaikkasi työsuojeluun liittyviin asiakirjoihin ja toimintamalleihin. Mitä on tehty aikaisemmin, mitä on menossa nyt, ja mitä on suunniteltu tehtävän.

4. Selvitä, miten työturvallisuusvastuut on jaettu työpaikallasi. Työsuojeluorganisaatio on asiantuntijaorganisaatio, joka tukee linjaorganisaatiota. Työturvallisuusvastuu on aina linjaorganisaatiolla.

5. Varmista, että työntekijät tietävät, kuka on työsuojeluvaltuutettu. Kerro suunnitelmistasi sekä tavoitteistasi työpaikkasi henkilöstölle. Kerro myös, milloin ja miten olet tavoitettavissa. Olet työntekijöiden edustaja: edustat siis heitä, et itseäsi.

6. Rakenna hyvät suhteet työpaikan johtoon, muihin työsuojelutehtävissä toimiviin sekä työterveyshuoltoon. Verkostoidu!

7. Huolehdi omasta jaksamisestasi. Jos työsuojelutehtäviin sovittu aika ei riitä, ota asia puheeksi työsuojelupäällikön ja oman esimiehesi kanssa.

8. Ole aktiivinen ja aloitteellinen rakentavaan sävyyn.

9. Pidä huolta, että pääset osallistumaan työpaikan työturvallisuutta ja työterveyttä koskevaan arviointiin, seurantaan, suunnitteluun ja kehittämiseen.

10. Hakeudu täydennyskoulutukseen tarvittaessa.

11. Saat neuvoja pulmatilanteissa työsuojeluviranomaisilta (valtakunnallinen palvelunumero 0295 016 620), ammattiliitosta tai Työturvallisuuskeskuksesta.

Vinkit 1–11 antoivat asiantuntija Päivi Rauramo Työturvallisuuskeskuksesta ja erityisasiantuntija, työsuojelupäällikkö Taru Lankinen Työterveyslaitoksesta.

 

”TÄRKEINTÄ ON MOTIVAATIO JA INNOSTUS: että kävelee silmät auki ja katselee työsuojelun silmin. Kun käy kurssit heti alussa, on helppo soittaa kavereille ja kysyä, miten teillä asiat on hoidettu. Turvallisuus ja tuottavuus kulkevat käsi kädessä. Työsuojeluvaltuutetun ja -päällikön pitää olla kuin paita ja peppu, samalla puolella. Työsuojelupäällikkö tarvitsee täyden tuen organisaatiolta ja valtuutettu työsuojelupäälliköltä. Hyvissä väleissä on oltava myös Security-asioista vastaavan turvallisuuspäällikön kanssa.”

Jukka Lehmussaari, turvallisuuskouluttaja, Kotka

 

”ETTÄ ON LIIKKEELLÄ AVOIMIN MIELIN ja ottaa selvää asioista, siitä kaikki lähtee. Kävin jo ensimmäisenä vuonna 2014 Työterveyslaitoksen työsuojelun peruskurssin. Se antoi varmuutta. Kävin lisäksi ensiapu ykkösen, ja tänä vuonna on aikomus mennä ensiavun jatkokurssille. Pienen ihmisen työssäolon turvaaminen kiinnostaa edelleen, ja työsuojeluvaltuutettuna yrityksenkin asioita katsoo eri silmin. Pääkonttorimme muuttaa, ja se työllistää nyt. Työsuojelutoimikunta kokoontuu vähintään 4 kertaa vuodessa, mutta keskustelemme muutenkin ja tuomme työsuojelupäällikön kanssa asioita esille.”

Mikko Korpela, tammikuussa toisen kautensa aloittanut työsuojeluvaltuutettu, Altia, Helsinki

 

Uuden työsuojeluvaltuutetun muistilista on julkaistu Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 2/2016.

Lue lisäksi: “Viestintätoimisto työsuojelutarkastuksen kourissa” – ja kuinka sitten kävikään

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje