Lyhyet

Nanohiukkasia myös kampaamoissa ja leipomoissa

| Teksti: Helinä Kujala

Nanohiukkasille voi altistua monenlaisissa töissä, kuten konepajateollisuudessa, parturikampaamossa, leipomossa ja kalusteteollisuudessa. Tieto perustuu Itä-Suomen yliopiston ja Työterveyslaitoksen tutkimukseen, jossa selvitettiin työntekijöiden altistumista nanohiukkasille näillä toimialoilla. Nanohiukkasia vapautui kaikista tutkituista prosesseista.

Eniten nanohiukkasia vapautui konepajateollisuudessa hitsauksen ja metallin työstön aikana. Näistä prosesseista vapautuvat nanohiukkaset sisältävät tyypillisesti terveydelle haitallisia aineita, ja altistuminen tulisi pyrkiä pitämään mahdollisimman vähäisenä.

– Myös leipomossa mitattiin melko korkeita nanohiukkaspitoisuuksia, kertoo tutkija Mirella Miettinen Itä-Suomen yliopistosta. Leipomoissa allergeenejä sisältävä karkeampi jauhopöly on kuitenkin nanohiukkasia merkittävämpi työntekijöiden terveyteen vaikuttava altiste.

Kohonneita pitoisuuksia havaittiin esimerkiksi työvaiheessa, jossa hiuksia käsiteltiin muotoilutuotteilla ja väriaineilla, sekä hiontatyössä kalusteteollisuudessa. Näillä toimialoilla havaituista pitoisuuksista ei kuitenkaan nykytietämyksen valossa ole haittaa työntekijöiden terveydelle, kunhan ilmanvaihto on riittävä.

Työsuojelurahaston rahoittamassa hankkeessa myös suunniteltiin ja valmistettiin esierotin, jonka avulla määritettiin nanohiukkasten massapitoisuus hengitysvyöhykkeellä asentamalla se tavanomaisen hengittyvän pölynkeräimen eteen. Lisäksi hengitysvyöhykkeeltä mitattiin hiukkasten lukumäärä- ja pinta-alapitoisuuksia kaupallisilla nanohiukkasmonitoreilla.

– Hengitysvyöhykemittaukset ovat tärkeässä roolissa tehtäessä altistumisen arviointia työpaikoilla. Hankkeessa saatiin arvokasta kokemusta nanohiukkasten mittaamisesta työntekijöiden hengitysvyöhykkeeltä, sanoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Anna-Kaisa Viitanen.

Nanohiukkasten torjuntaan soveltuvat perinteiset pölyntorjuntakeinot. Ensisijaisesti tulee pyrkiä estämään nanohiukkasten muodostuminen ja niiden vapautuminen työympäristöön. Vasta viimeisenä keinona altistumisen vähentämiseksi tulisi turvautua henkilönsuojaimiin.

Toimenpidesuositukset nanohiukkasaltistuksen vähentämiseksi työpaikoilla löytyvät Työterveyslaitoksen verkkosivuilta: www.ttl.fi/nanoturvallisuus.

Kuva: Thinkstockphotos

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje