Blogi

Että tekee työnsä hyvin

Ainoa asia, jolla on merkitystä, on, että tekee työnsä hyvin. Ja jos työnsä voi tehdä hyvin kotoa käsin, tai ruotsinlaivalla, niin en näe mitään syytä, miksi pitäisi olla toimistolla. Näin kirjoittaa Naima Mohamud blogissaan.

Yksi lempianimaatioitani on Pixarin Rottatouille. Se ker­too Remy-nimisestä rotasta, jonka suurin haave on olla mestarikokki hienossa ravintolassa.

Remyn rottayhteisö ei tietenkään ymmärrettävistä syis­tä sulata nuoren rotan haaveita – ovathan he viemäreissä eläviä rottia – ja Remyn arvostettu isä on jyrkästi poikan­sa haaveita vastaan. Elokuvassa on kohtaus, jossa isä vie pojan katso­maan, mitä ihmiset tekevät rotille. Hän tokaisee, etteivät nämä asiat muutu, koska ne ovat osa luontoa.

Remy katsoo tapettuja rottia hetken, muttei siltikään suostu usko­maan, että asiat tulisivat aina olemaan samoin. Hän sanoo isälleen, että muutos on osa luontoa. Tämä on yksi lempikohtauksistani ja lempirep­liikkejäni elokuvassa.

Muutos on osa luontoa. Kaikki muuttuu koko ajan, hitaasti mutta py­säyttämättömästi: vuodenajat, ihmissuhteet, ulkonäkö. Maapallo, vaik­ka vaikuttaakin olevan paikallaan, on liikkeessä radallaan koko ajan, yli tuhat kilometriä tunnissa, eikä aikaa voi pysäyttää.

Muutos on väistämätöntä. Siltikin on ihmisiä, jotka haluavat pitää kiin­ni hetkestä, elää tietynlaisessa menneessä. He elävät muistoissaan ja nos­talgisuudessaan ovat varmoja siitä, että ennen asiat olivat paremmin.

Muutosta vastustavia ihmisiä näkee joka alalla ja kaikissa kansoissa. He eivät usko tai koe, että muutosta tarvitaan. He uskovat, että voivat kiel­täytymisellään estää muutosta tapahtumasta. Laittaa kapuloita rattaisiin.

Mutta kysymys ei ole siitä, tarvitaanko muutosta, vaan oletko tarpeek­si sopeutumiskykyinen muutoksiin. Teknologia kehittyy, ja tulevaisuu­dessa moni tämän päivän työpaikoista katoaa tai automatisoidaan.

Myöskään ne työt, joihin tarvitaan ihmistä, eivät pysy samoina: eks­pertit ennustavat, että tulevaisuudessa on enemmän joustavuutta työ­ajoissa, enemmän pätkätyöläisyyttä ja vähemmän turvaa. Muutoksen laineet näkyvät jo nyt. Työ on yhä etenevissä määrin liikkuvaisempaa ja ei-paikkasidonnaista yhä useammalla. Minäkin teen paljon työtä etänä.

Minulle työ on oleellinen osa itseäni. Näen työn haasteena, jonka tar­koitus on kasvattaa ja vahvistaa eri osa-alueita itsessäni – vähän niin kuin terveysliikunta vahvistaa ja hoitaa kehoa, vaikkei sitä aina jaksai­sikaan. Tämän ajattelutavan vuoksi en koe, että on suurtakaan väliä, mitä työtä tekee: onko töissä siivoojana McDonald’sissa vai esimiehenä keskisuuressa yrityksessä.

Ainoa asia, jolla on merkitystä, on, että tekee työnsä hyvin. Ja jos työnsä voi tehdä hyvin kotoa käsin, tai ruotsinlaivalla, niin en näe mi­tään syytä, miksi pitäisi olla toimistolla.

 

Teksti: Naima Mohamud

Naima Mohamud on helsinkiläinen käsikirjoittaja-ohjaaja. Hän on ohjannut palkittuja lyhytelokuvia ja valmistelee parhaillaan ensimmäistä pitkää eloku­vaansa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje