Lyhyet

Yli 28 000 työsuojelutarkastusta vuonna 2016

| Teksti: Merja Karjalainen

Vuonna 2016 työsuojeluviranomainen teki  28 325 työsuojelutarkastusta sekä antoi  62 689 toimintaohjetta ja  8 120 kehotusta.

Työsuojeluvalvontaa kohdennettiin vuonna 2016 toimialoille, joilla on tapaturmauhkaa, psykososiaalista kuormitusta, fyysistä kuormitusta, kemikaalivaaroja tai kosteus- ja homeongelmia. Valvontaa tehostettiin myös toimialoilla, joilla esiintyy keskimääräistä enemmän harmaata taloutta, joilla työskentelee paljon ulkomaalaisia ja joilla on paljon epätyypillisiä työsuhteita.

Aiheesta lisää työsuojeluhallinnon verkkojulkaisussa: Työsuojeluhallinnon vuosikertomus 2016

 

TARKASTAJA antaa työnantajalle kehotuksen asiasta, joka rikkoo lakia ja josta koituva haitta on vähäistä suurempi tai vakava. Kehotukseen liittyy määräaika, johon mennessä työnantajan on laitettava asia kuntoon. Jos määräajan umpeuduttua lainvastainen tilanne jatkuu, työsuojelu­viranomainen voi antaa velvoittavan päätöksen ja tehostaa sitä uhkasakolla tai työn teettämis- tai keskeyttämisuhalla. Teettämisuhka tarkoittaa työn teettämistä laiminlyöjän kustannuksella.

TOIMINTAOHJE on kehotusta lievempi, mutta sekin puuttuu lainvastaiseen tilanteeseen. Jos työnantaja ei noudata toimintaohjetta, työsuojelutarkastaja voi antaa kehotuksen tai työsuojeluviranomainen velvoittavan päätöksen tai molemmat. Tarkastaja voi tehostaa velvoittavaa päätöstä uhkasakolla tai työn teettämis- tai keskeyttämisuhalla.

 

Lue myös työsuojelutarkastaja Johanna Pulkkisen blogi: Työsuojelutarkastaja – mörkö vai yhteistyökumppani?

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje